Gjør hytta klar for sommeren

Killingholmen

Sommerferien er ikke langt unna, og den skal kanskje tilbringes på hytta ved sjøen. Mai er en fin måned å lufte ut og gjøre alt klart til forhåpentligvis solrike sommerdager med bølgeskvulp og svale sommerkvelder. Er du på jakt etter hyttedrømmen, kan Fredrik Vangen Grønvold hos Meglerhuset & Partners i Modum gi deg noen tips.

I likhet med i fjor, er det mange nordmenn som velger å ta sommerferien i Norge. Da er det deilig å være eier av en av Norges over 440 000 hytter. Om sommeren er det kamp om hyttene langs kysten.

Når været slår til, er det ingenting som slår en norsk sommer. For Meglerhuset & Partners i Modum merker de at aktiviteten i hyttesegmentet øker. – Vi opplever meget god respons på de fleste hyttene vi får til salgs. Objekter omsettes raskt og til gode priser, forteller eiendomsmegler Fredrik Vangen Grønvold. – Vi er nå i et selgers marked, og det betyr at omsetningshastigheten har økt og det er betraktelig større konkurranse per objekt, sier han.

Fredrik Vangen Grønvold, Meglerhuset og Partners, Modum
Vit hva du har råd til

Dette har også mange nordmenn funnet ut etter pandemiutbruddet for et år siden. I følge Eiendom Norge, ble det i 2020 solgt over 40 prosent flere hytter ved sjøen, enn året før i perioden 1. mai til 17. juni. Vurderer du å kjøpe en hytte ved sjøen, har Fredrik et godt råd: – Mitt beste råd til hyttekjøpere er ha finansieringsbevis på plass før en eventuell budrunde og vit hva dere har råd til. 

Er du en av de heldige som allerede har en hytte ved sjøen, enten til utleie, eget bruk eller begge deler, må man allikevel gjøre hytta klar etter en lang vinter.

Forhåpentligvis har du ikke så mye å gjøre, siden du gjorde hytta klar for vinteren i fjor høst, og kan bare gå rundt hytta for en skikkelig sjekk.

Det første du bør gjøre når du kommer til hytta, er å åpne dører og vinduer for å lufte ordentlig ut. Ta ut sengetøy og dyner og la de få lufte seg skikkelig.

Tak og takrenner

Norske vintere kan være en påkjenning for hytter, spesielt taket dersom vinteren har vært snørik eller ekstra kald. Sjekk taket for eventuelle skader på takstein, takpapp eller shingel. Se etter om det er kommet mose på taket, og fjern dette. I minusgrader kan fuktig mose skape frostspreng. Finner du skader eller rifter, bytt ut eller reparer de skadde delene. Det samme gjelder også rundt pipa.

Takrenna kan ha blitt fylt opp av gamle blader, barnåler og kvister i løpet av vinteren, så finn frem stigen og fjern alt som ligger oppi.

Sjekk veggene for eventuell sopp. Dersom du finner for eksempel svartsopp, vask veggene rene. Vinduer og vinduskarmer bør også sjekket skikkelig. Holder treverket fortsatt, eller må det byttes. I følge fagfolk kan det være en ide å undersøke treverket med en syl.

Er vinduene av eldre dato og festet med kitt, bør du se nærmere på dette også og eventuelt vurdere om dette kan byttes. Sjekk også vinduene for eventuelle sprekker eller punkteringer.

Er det loft på hytta, ta en tur opp dit også og sjekk om det er kommet råte, sprekker eller misfarging i treverket.

Utendørs

Man tilbringer mye tid utendørs når man er på sommerhytta, da er det naturlig at uteplassen også vedlikeholdes. Har du terrasse og den ikke er behandlet på en stund, kan en runde med beis kanskje være nødvendig.

Ta ut utemøblene og vask dem ordentlig. Har de stått under en presenning eller i en fuktig kjeller, kan de få sopp eller råte.

Når du har fått gjort alt klart, står hytta klar til bruk for en forhåpentligvis lang og varm sommer.

Kilder: Huseierne.no, Frende Forsikring,