Råd til førstegangskjøpere

Har du bestemt deg for å flytte ut og endelig skaffe deg noe som er ditt eget? Å eie sin egen bolig er en drøm for de fleste av oss. Er du førstegangskjøper og har tenkt deg inn på boligmarkedet, kan vi gi deg noen gode råd:

Uavhengig av hvor du velger å bo, er det viktig å sette seg inn i boligmarkedet. Det er mange ting å huske på. I byene er det generelt større press på boligprisene enn ellers i landet. Grunnen til prispresset er at tilbudet av boliger ofte er lavere enn etterspørselen. Lenger utenfor byene ligger prisene lavere, og her kan det være enklere å komme inn på boligmarkedet som førstegangskjøper.

Hvor vil du bo?

Tenk nøye over hvor du vil bo! Det er dyrt å selge om du ikke trives, og du må betale skatt på eventuell fortjeneste, dersom du selger boligen innen ett år. Før du begynner å gå på visninger, sett et tak for hvor mye du vil by. Selv om det er fristende, ikke bli revet med av hete budrunder. Hold deg til budsjettet ditt. Er alle de store boligene for dyre?  Hvis du ikke trenger så mye plass første gang, kan en mindre leilighet også være en vei inn i boligmarkedet.

Finansiering

Regelverket sier at du må ha 15 prosent i egenkapital. Du kan låne opptil fem ganger din egen inntekt.

Hvis inntekten din er usikker, kan banken kreve en kausjonist. Det vil si en som garanterer for at banken får pengene sine.

Det er smart å sjekke ut hvilken bank som tilbyr det beste boliglånet. Det kan være store variasjoner, og det lønner seg å ta noen runder med flere banker.

Som førstegangskjøper som tar opp boliglån, er det viktig at du har god evne til å tåle uforutsette hendelser, som renteøkning, tap av inntekt eller boligprisfall. Det er heller ikke uvanlig at man trenger å pusse opp litt før man flytter inn i sin nye bolig, så ta dette med i budsjettet før du kjøper.

Vær godt forberedt på visning

Når du har funnet en bolig du vil se nærmere på, kan du sjekke hva boligen er blitt solgt for tidligere. Ta gjerne kontakt med megleren. Hun eller han hjelper deg med å finne informasjon om boligen dersom du er interessert.  Sammenlikn også hva andre boliger i nabolaget er blitt solgt for.

Les alltid salgsoppgaven nøye. Den viktigste informasjonen du får, er gjennom salgsoppgave og taksten. Mangler du informasjon, så kontakt megler eller selger og be om svar på spørsmål skriftlig. Tilstandsrapporten fra bygningssakkyndig strekker seg til det som er synlig. Det som bygningssakkyndig ikke kan se, vil bli beskrevet med forbehold.

Viktigst å sjekke

Det er spesielt viktig å se etter fukt på bad og kjøkken, samt tilstanden til el-anlegget. Ved kjøp av leilighet er dette borettslaget eller sameiets ansvar.

Som kjøper har du også plikt til å undersøke boligen, og hvis du oppdager en feil etter at du har kjøpt boligen, er det vanskelig å vinne frem med krav. Boligselger har plikt til å fortelle deg om boligens tilstand og alle feil selgeren kjenner til.

Visningen er din sjanse til å gjøre opp en egen mening ut over det du har fått vite fra den skriftlige dokumentasjonen. Forbered deg godt og tenk på hva du vil spørre om.

Sjekk egenerklæringen

I dag er det vanlig at selger har kjøpt eierskifteforsikring. I egenerklæringen må du være oppmerksom på ord som «egeninnsats», «gjort på dugnad», «ufaglærte», «av selger selv» og lignende. Det betyr at risikoen for feil som oftest blir overført fra selger til deg.

Kjøpe med samboeren

Flytter du sammen med kjæresten din, ikke glem samboerkontrakt. Det er utrolig viktig å ha avtalt tydelige rammer for boligkjøpet! I samboerkontrakten nedtegner dere eierfordeling av boligen som dere blir enige om, gjeldsansvar og gjerne fordeling av alt annet dere eier.

Når du har gjort alle undersøkelser som trengs, og du vet hvor mye du kan bruke, er det bare å sette i gang. Det er ikke sikkert du får tilslaget på drømmeboligen din på første forsøk, men med tålmodighet og god research kommer du i mål til slutt.

Ta gjerne kontakt oss om du har spørsmål. Vi hjelper deg gjerne til å finne din første bolig.