Verdivurderingen – Hva påvirker denne?

Skal du selge din bolig, er det selvsagt avgjørende hva folk er villig til å gi. For å vite hva boligen er verdt, trenger man en verdivurdering. Dette får du av eiendomsmegleren. Hva ligger til grunn for en verdivurdering? Vi skal gi deg noen svar her:

Nina Widerøe

En verdivurdering brukes i hovedsak som grunnlag for en prisantydning for en bolig som skal selges eller om du skal refinansiere lånet ditt.

Kort fortalt er en verdivurdering hva man antar er boligens verdi i dagens marked. Allikevel er det flere variabler som påvirker hva man er villige til å gi. En av de største variablene er kjøperen. Hva han eller hun er ute etter, påvirker i høy grad hva de er villig til å gi for din bolig. Deres livssituasjon, preferanser og ønsker varierer kraftig: Enten det er et urbant par som ønsker å bo sentralt «der alt er», eller en storfamilie som heller vil bo mer landlig og ha stor plass.

Megler setter verdivurdering

Ved en verdifastsettelse av boligen, brukes det i dag E-takst. Dette er en verdivurdering som megleren gjør. Dette er en enklere verdivurdering hvor megleren fyller inn informasjon om areal, byggeår, beliggenhet, økonomi og standard. Spesielle forhold som megler mener kan påvirke verdien på eiendommen skal komme tydelig frem.

En megler skal imidlertid aldri bevisst sette en verdivurdering eller prisantydning høyere eller lavere enn hva man som megler objektivt sett mener er eiendommens antatte markedsverdi, eller lavere enn det selger er villig til å akseptere.

Husk på dette til megleren kommer

– Dersom du har planer om salg, er det smart å være tidlig ute med en verdivurdering fra en megler, sier Nina Widerøe, eiendomsmegler og partner i Meglerhuset & Partners Drammen AS. -. Her kan du også få innspill på tiltak som bør gjøres for å øke verdien på boligen din, og ikke minst hva du burde la være å gjøre noe med, som ikke vil lønne seg i salgsøyemed. En verdivurdering fra megler (eller en E-takst) kan gjerne brukes overfor banken, slik at du muligens kan få bedre vilkår på lånet ditt. Og er du på boligjakt, trengs dette også for å få klart et finansieringsbevis fra banken, slik at du har en trygg finansiering i bakhånd om du ønsker å legge inn bud

Som førstegangskjøper som tar opp boliglån, er det viktig at du har god evne til å tåle uforutsette hendelser, som renteøkning, tap av inntekt eller boligprisfall. Det er heller ikke uvanlig at man trenger å pusse opp litt før man flytter inn i sin nye bolig, så ta dette med i budsjettet før du kjøper.

Måler opp mot markedet i ditt område

– Når vi verdivurderer boligen din, så måler vi denne opp mot markedet for øvrig i Drammen. Her er lokale forhold slik som beliggenhet, utsikt og solforhold av avgjørende betydning – dette er forhold man ikke får endret på uansett hvor flott boligen er, sier Widerøe.

– Deretter vurderes boligtype, størrelse og standard. Og så har vi selvfølgelig lang og god erfaring på boligsalg i Drammen, slik at vi føler oss rimelig trygge på den verdien vi setter, sier Widerøe, som selv har 24 års erfaring som eiendomsmegler i byen. – Det er viktig at det gis en mest mulig riktig verdi, slik at eier kan være trygg på dette når han skal kjøpe en ny bolig, og skal selge sin egen bolig etter hvert, avslutter hun.

Prissetting av eiendommen

En megler skal være objektiv når han/hun prissetter eiendommen. Ved salgsoppdrag må imidlertid megler avstemme egen prissetting med hvilke forventninger oppdragsgiver har. Oppdragsgiver bekrefter dette ved inngåelse av oppdragsavtale. Endelig godkjennelse av prisantydningen fra oppdragsgiver skjer gjennom godkjennelse av salgsoppgave

Teknisk verdi beregnes ut fra hva tilsvarende bolig ville kostet å bygge i dag. Inni her blir det også innregnet skader, slitasje og tilstanden på det tekniske anlegget. Dette er det en byggesakskyndig som håndterer.

Dette er noe av det som som påvirker verdien på en bolig:

 • Beliggenhet
 • Antall kvadratmeter
 • Utsikt
 • Antall soverom
 • Hage / Størrelse på hage
 • Nærheten av sjø eller natur
 • Etasje (Er det heis?)
 • Balkong/terrasse
 • Rentenivå på boliglån
 • Boligmarkedet: Er det få eller mange eiendommer på markedet?
 • Standard på bolig (Er den nyoppusset?)
 • Eget ildsted (Peis)
 • Skoler / Barnehager i nærheten
 • Parkeringsmuligheter
 • Er kollektivtilbudet godt?
 • Økonomien til borettslag /sameiet m.v
 • Energimerking

Vurderer du å selge, eller ønsker en uforpliktende prat rundt verdien på boligen din? Kom innom, eller ta kontakt så skal vi hjelpe deg på vei.