Sjekk boligstatistikken i ditt nærområde

Boligprisene sank med 2,2 prosent i september 2022 i Norge, mens i Drammensområdet er utviklingen litt annerledes. Under finner du statistikken for ditt område.

Emilie Fredriksen i Meglerhuset & Partners i Drammen. FOTO: Privat.

– Boligprisene i Drammen har hatt en svak prisoppgang de siste tre månedene, men nå ser vi tegn på en utflating og muligens en liten nedgang, sier eiendomsmegler Emilie Fredriksen i Meglerhuset & Partners i Drammen.

Raskest omsetningstid i Norge

Samtidig viser Fredriksen til at økte renter har innvirkninger i boligmarkedet i regionen. Likevel understreker hun at de fortsatt har et velfungerende boligmarked i Drammen, og er blant de raskeste i landet når det gjelder omsetningstid

– Når renten går progressivt opp, strammer bankene inn på hvor mye de er villige til å låne ut til boligkjøperne. Vi merker da at det blir noe roligere på visninger, og det er ikke like mange med i budrundene når vi er i en periode med sterk renteoppgang. 

Still godt forberedt

Fredriksen presiserer at nå er det viktigere enn noen gang å ha tingene på stell før du kjøper eller selger bolig.

– Først og fremst råder vi alle til å ha finansieringsbeviset i orden før du begynner å se etter ny bolig. På denne måten sparer du mye tid hvis du plutselig kommer over drømmeboligen.

– Som meglere føler vi samtidig på et stort ansvar til å gi deg den beste veiledningen, så ikke nøl med å ta direkte kontakt for en uformell prat om bolighandel. Vi vil også da kunne gi deg tips om fremtidige boliger som kommer på markedet, avslutter Fredriksen.

Slik ser prisutviklingen ut i Drammensregionen (se graf under).

Prisutviklingen i Drammensregionen beregnet av boligprisindeks.

Varierende marked på landsbasis

Gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge var 4 535 711 kroner ved utgangen av september.

– Vi ser at antall signeringer er tilsvarende som i 2021 og det er relativt mye som skal ut i markedet fremover. Når vi da sammenligner dette med tall fra Eiendomsverdi, ligger prisavviket mellom prisantydning og salgspris på 1.1%. Det innebærer at nå er rundt 800 færre omsetninger i år sammenlignet med samme periode i fjor, sier Marianne Garang Sodeland, administrerende direktør i Partners Eiendomsmegling.

Videre forteller Sodeland at det rapporteres om svært varierende markeder rundt omkring i landet.

– Vi venter at prisene vil falle noe utover høsten, men at vi forhåpentligvis, til tross for høyere rente og økte levekostnader, vil se en moderat nedgang ut året som vil gi en justering i forhold til den forholdsvis kraftige prisveksten som allerede er tatt ut i år, understreker Sodeland.

Normalt med prisnedgang i siste tertinal

– Boligprisene falt kraftig i september. Den sterke oppgangen i august er nå i sin helhet korrigert i de sesongkorrigerte boligprisene, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

– Det er normalt at boligprisene faller i siste tertial og vi venter at boligprisene vil fortsette å falle de neste månedene. Usikkerheten om utviklingen i både norsk og global økonomi gjør det vanskelig å si om fallet gjennom høsten blir sterkere enn normalt. Vi blir imidlertid ikke overrasket om prisutviklingen i høst blir svak, sier Lauridsen.

For å lese hele rapporten, klikk her.

For tidligere boligprisstatistikker, klikk her

Kilde: Eiendom Norge, FINN og Eiendomsverdi AS