Slik oppnår du effektiv vedfyring

Visste du at det er forskjell på god og dårlig vedfyring? Effektiv vedfyring sparer mest penger, men er også mer lønnsomt for miljøet. Men hvordan fyrer man økonomisk? 

Fra topp til bunn
En enkel huskeregel for vedfyring er at det alltid skal fyres fra topp til bunn. Dette fordi det skal rekke å bli tilstrekkelig varmt før du legger på nye kubber. Når peisen oppnår riktig temperatur, omdannes store deler av den brennende veden til brennbare gasser. Hvis det er nok varme og oksygen i peisen omdannes gassene til flammer. Hvis det ikke er varmt nok, slippes det i stedet ut mye uforbrente partikler gjennom pipa.

Med det sagt, er det ikke slik at du skal tenne på helt i toppen. Flammene fra tennbrikettene må ha noe ved å jobbe med. Du bør derfor bygge opp bålet på følgende måte: store kubber nederst, mindre kubber i midten, og tennbrikett under tynnere pinner og annen oppfyringsved på toppen.

Å fyre økonomisk
I tillegg bør du sørge for at du har tørr ved og regulert tilførsel av luft under opptenning. Dette er forutsetninger for å få skikkelig fyr. Tørr ved skal ikke ha sorte prikker (sopp), så være obs på dette når du kjøper ved. Pass også alltid på å lagre veden på et tørt sted så du unngår at det går til spille.

Ved riktig vedfyring bruker du mindre ved, og du får høyere varmeproduksjon over lengre tid. Å få skikkelig godt fyr tar rundt 20 minutter, og her bør du ikke slurve. I løpet av disse minuttene er det viktig at du justerer tilførselen av luft mens du samtidig passer på at bålet fortsatt brenner godt.

Dette er den mest effektive måten å nå riktig temperatur på uten å bruke unødvendig med ved. Men hva slags ved er mest økonomisk å bruke for å nå ønsket temperatur, og for å holde lengst på varmen?

Ulike tresorter med ulik effekt

– Gran inneholder lite energi per kubbe, tar lett fyr, og egner seg derfor best som opptenningsved. Dette gitt at den er helt tørr. Gran er nemlig en vanskeligere tresort å tørke.

– Eik er en av tresortene med vesentlig større tetthet, og dermed også høyere energiinnhold enn gran.

Med andre ord; det trengs mye mer gran for å oppnå samme effekt som eik. Men eik er vanskeligere å få tak i, og er ofte dyrere.

– Bjørk ligger sånn midt mellom gran og eik, og er den vanligste veden å fyre med i Norge.

For å fyre så billig som mulig kan det lønne seg å bruke gran i opptenningen, bjørk (eller eik) når første laget med gran har brent, og deretter gran igjen når du har fått opp temperaturen og bare vil holde liv i ovnen. Da holder det å legge på en kubbe eller to om gangen. 

Med dagens svingninger på strømpriser kan du spare penger for hver vedkubbe du legger i peisen. Og har du ennå ikke investert i en peis, så kan det være lurt å kartlegge markedet for peisovner med høy energibesparelse.